Sonntag, 15. Januar 2017

Rosinenstuten

English version below

Frischer Rosinenstuten ist schon was Feines :) Totale Kindheitserinnerung.






Zutaten
  • 500g Mehl
  • 1 Paket Hefe
  • 60g Zucker
  • Prise Salz
  • 100g Rosinen
  • 1 EL Apfelessig
  • Ca. 200ml Sojamilch
  • und etwas mehr Sojamilch zum Bestreichen


Zubereitung
  • Mehl, Hefe, Salz, Rosinen und Zucker vermischen. 
  • Essig dazu geben.
  • Langsam Milch dazugeben und verkneten bis man einen schönen glatten Teig bekommt.
  • Teig abgedeckt eine Stunde ruhen lassen.
  • Erneut durchkneten.
  • Kastenform mit Backpapier auslegen und Teig hineingeben.
  • Ofen auf 180°C/350°F vorheizen.
  • Teig in Kastenform erneut 30 Minuten ruhen lassen.
  • Großzügig mit Sojamilch bestreichen und im Anschluss in den Ofen stellen.
  • Bei 180°C/350°F ca. 45 Minuten backen.
  • Während des Backvorgangs erneut mit Sojamilch bestreichen.
  • Nach 45 Minuten mit einem Holzstab prüfen, ob der Stuten komplett durch ist.
  • Fertig!



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English version

Freshly baked Rosinenstuten is a fine thing. Stuten is a German semi-sweat bread with a yeast dough. Definitely one of those childhood memories.




Ingredients:

  • 500g of flour
  • 1 pack of dry yeast (7g)
  • 60g of sugar
  • a dash of salt
  • 100g of raisins
  • 1 tb sp of apple cider vinegar
  • about 200ml of soy milk
  • some more soymilk to brush the loaf with



Instructions

  • Mix flour, yeast, salt, raisins, and sugar.
  • Add vinear.
  • Slowly add milk and knead until you get a nice, smooth dough.
  • Cover dough and allow to rest for one hour.
  • Knead dough thouroughly.
  • Line a loaf pan with baking paper and put in the dough.
  • Preheat of 180°C/350°F.
  • Let dough rest in loaf pan for another 30 minutes.
  • Generously brush loaf with soy milk before putting it in the oven.
  • Put loaf in the oven at 180°C/350°F for about 45 minutes.
  • Brush loaf with soy milk again during those 45 minutes.
  • After the 45 minutes are up, use a tooth pick to check if the Stuten is baked all the way.
  • Done!

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