Frischer Rosinenstuten ist schon was Feines :) Totale Kindheitserinnerung.
Zutaten
- 500g Mehl
- 1 Paket Hefe
- 60g Zucker
- Prise Salz
- 100g Rosinen
- 1 EL Apfelessig
- Ca. 200ml Sojamilch
- und etwas mehr Sojamilch zum Bestreichen
Zubereitung
- Mehl, Hefe, Salz, Rosinen und Zucker vermischen.
- Essig dazu geben.
- Langsam Milch dazugeben und verkneten bis man einen schönen glatten Teig bekommt.
- Teig abgedeckt eine Stunde ruhen lassen.
- Erneut durchkneten.
- Kastenform mit Backpapier auslegen und Teig hineingeben.
- Ofen auf 180°C/350°F vorheizen.
- Teig in Kastenform erneut 30 Minuten ruhen lassen.
- Großzügig mit Sojamilch bestreichen und im Anschluss in den Ofen stellen.
- Bei 180°C/350°F ca. 45 Minuten backen.
- Während des Backvorgangs erneut mit Sojamilch bestreichen.
- Nach 45 Minuten mit einem Holzstab prüfen, ob der Stuten komplett durch ist.
- Fertig!
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English version
Freshly baked Rosinenstuten is a fine thing. Stuten is a German semi-sweat bread with a yeast dough. Definitely one of those childhood memories.
Ingredients:
- 500g of flour
- 1 pack of dry yeast (7g)
- 60g of sugar
- a dash of salt
- 100g of raisins
- 1 tb sp of apple cider vinegar
- about 200ml of soy milk
- some more soymilk to brush the loaf with
Instructions
- Mix flour, yeast, salt, raisins, and sugar.
- Add vinear.
- Slowly add milk and knead until you get a nice, smooth dough.
- Cover dough and allow to rest for one hour.
- Knead dough thouroughly.
- Line a loaf pan with baking paper and put in the dough.
- Preheat of 180°C/350°F.
- Let dough rest in loaf pan for another 30 minutes.
- Generously brush loaf with soy milk before putting it in the oven.
- Put loaf in the oven at 180°C/350°F for about 45 minutes.
- Brush loaf with soy milk again during those 45 minutes.
- After the 45 minutes are up, use a tooth pick to check if the Stuten is baked all the way.
- Done!