Montag, 21. Mai 2018

Gebackener Tofu | Baked tofu

English version below

Bei diesem Rezept habe ich viele Anfragen bekommen, was ich genau gemacht habe. Es ist alles echt einfach :) Die grundlegende Idee habe ich von Rina von Blueberry Vegan, aber ich wollte etwas weniger Zitrone...


 



Zutaten für 2 Portionen

  • 1 Paket fester Tofu vom Asiaten
  • 4 EL Sojasauce
  • 4 TL Öl
  • 4 EL Zitronensaft
  • Salz nach Geschmack

Mein Lieblingstofu vom Asiaten - gibt es auch unverpackt.
Und dann noch aus der Nachbarstadt!




Zubereitung
  • Ofen vorheizen auf 225°C/440°F auf Umluft mit Grill (wenn möglich).
  • Tofu abgießen.
  • Tofu pressen:  Ein Tuch Küchenrolle (oder ein Küchenhandtuch) falten, sodass etwas mehr als die Fläche des Tofublocks abgedeckt ist. 
  • Tofu drauf legen.
  • Tofu mit einem Brettchen und z.B. einer Dose Bohnen oder einem anderen Gegenstand beschweren. 
  • 5-10 Minuten stehen lassen. 
  • Tofu in Ober- und Unterteil schneiden. Jeweils halbieren, sodass ihr 4 gleich große Teile habt.
  • Tofu mit einem Messer bis etwa auf die Hälfte in einem Kreuzmuster einritzen. 
  • Zitronensaft und Sojasauce vermischen und gleichmäßig auf dem eingeritzten Tofu verteilen. Am besten zieht ihr dabei die Einschnitte ein wenig auseinander, damit überall was hinkommt.
  • Jeweils 1 TL Öl pro Tofustück verteilen.
  • Eine Runde Salz über das Tofu geben.
  • Tofu in einer Auflaufform oder auf Backpapier im Ofen bei 225°C/440°F (idealerweise Umluft mit Grillfunktion - ansonsten Ober/Unterhitze) backen bis die Oberfläche knusprig braun wird.
  • Je nachdem wie ihr geschnitten habt, wie knusprig es werden soll und was euer Ofen so kann, dauert das ca. 30-45 Minuten. Ich mache das immer Pi Mal Daumen und gucke zwischendurch nach wie es dem Tofu geht, während ich andere Sachen vorbereite oder die Küche aufräume.
  • Fertig!
Man kann dazu wunderbar im Ofen Rosmarinkartoffeln machen... Gebratener grüner Spargel passt auch super. Aber das passt sicher auch zu Kartoffelpüree und Spinat oder Zuckererbsenschoten und glasierte Möhren. <3






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English version

I got a bunch of requests on how I made this tofu - it's quite simple, really :) I got the basic idea from Rina at Blueberry Vegan, but I just wanted a little less lemon...




Ingredients for 2 servings

  • 1 piece of firm tofu (from the Asian supermarket)
  • 4 tbsp of soy sauce
  • 4 tsp of oil
  • 4 tsp of lemon juice
  • as much salt as you wish 

My favorite tofu from the Asian supermarket - they also sell it unwrapped.
And it just so happens they make it in our neighboring city!



Instructions
  • Preheat oven to 225°C/440°F (on fan with grill function, if possible).
  • Drain tofu.
  • Press tofu:  Take a paper towel or a real towel, fold it so it covers the surface of the bottom side of the tofu.
  • Place tofu on top.
  • Take a cutting board and place it on top of the tofu. Weigh it down with a can of beans or some other object.
  • Let it sit there for about 5-10 minutes.
  • Slice the tofu in a top and bottom part (so you get to flat slices). Cut those two in half, so you get four same sized pieces of tofu.
  • Cutting halfway into each slice of tofu, create a chessboard pattern.
  • Mix lemon juice and soy sauce and evenly distribute it on the carved tofu. Pull the cuts apart a little so the mixture gets everywhere.
  • Spread 1 tsp of oil on each piece of tofu.
  • Sprinkle a bit of salt on the tofu.
  • Place tofu in a casserole dish or on baking paper and bake it at 225°C/440°F  (ideally on fan with the grill function on - otherwhise just go for conventional heating) until you get a nice crisp browned top.
  • Depending on how you sliced, how crispy you want your tofu and what kind of oven you have, this takes about 30-45 minutes. I always do this with a rough estimate of where I want to end up, and occasionally check on the tofu as I prep other food or clean up the kitchen.
  • Done!
Making rosemary potatoes in the oven at the same time work great... Pan seared green asparagus are a great side dish. But I can also see this with mashed potatoes, spinach, or sugar snap peas and glazed carrots. <3