Freitag, 15. Mai 2020

Reisnudeln mit Tahin-Limetten-Sauce | Rice noodles tahin lime sauce

There is an English version below the German one. Really. Have faith. Keep scrolling!

In meinem Kopf hörte sich "Reisnudeln, Tahin und Limette" richtig gut an. Da musste ich was damit machen :)

Das Rezept für den knusprigen Tofu findet ihr hier.
Lässt sich super vorbereiten. 


Zutaten für zwei Portionen:
100g Reisnudeln (breite)
1 EL Kurkuma
1 kleine Zucchini
1 kleine Süßkartoffel
40g Edamame
40g rote Mungbohnen
20g weißen und schwarzen Sesam
2-3 Frühlingszwiebeln

(Gemüse lässt sich nach Verfügbarkeit und Geschmack variieren. Auch gut geeignet: Spinat, Aubergine, Zuckererbsenschoten, Paprika, Möhren, Champignons, Sprossen...)

Zutaten für die Sauce:
25ml Wasser
Saft einer (Bio-)Limette
Abrieb einer Bio-Limette (wenn nicht bio, würde ich keine Schale verwenden)
1½ EL Tahin
2 TL Zucker
1 EL Sojasauce
eine Prise Salz


Zubereitung:

  • Reisnudeln mit etwas Salz und dem Kurkuma in einen Topf geben und mit kochendem Wasser übergießen. 
  • Ziehen lassen. (bis die Nudeln durch sind. Danach einfach aus dem Topf in eine Schüssel geben. Ohne Wasser natürlich.)
  • Bohnen kochen (außer sie sind schon vorgekocht ;)).
  • Süßkartoffeln in Streifen schneiden und mit etwas Öl braten. 
  • Wenn die Süßkartoffeln halbwegs "durch" sind, geschnittene Frühlingszwiebeln dazu geben und mitbraten. 
  • Zum Schluss noch halbe Zucchinischeiben dazu geben.
  • Alles leicht salzen. 
  • Sesam in Pfanne rösten.
Für die Sauce:
  • Bio-Limette abwaschen und die Schale fein abreiben. 
  • Limettensaft ausdrücken. 
  • In einem hohen Behälter oder Mixer Limettensaft, Limettenschale, Salz, Zucker, Wasser und Tahin mischen.
  • Durchpürieren. 

Wenn ihr warm essen wollt: Alle Zutaten noch mal schnell zusammen in die Pfanne, dann mit der Sauce anrichten und mit Sesam bestreuen.
Wenn ihr kalt/lauwarm essen wollt: Einfach alles auf einen Teller,  dann mit der Sauce anrichten und mit Sesam bestreuen.



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See? Here it is! I always provide translations of my German recipes :)

In my head "rice noodles, tahin, and lime" sounded really good. I had to do make something with these ingredients. :)

Find the reipce for the super cromchy tofu here.
This is great to make ahead and then reheat. 

Ingredients for two servings
100g rice noodles (broad ones, not vermicelli)
1 tbsp of turmeric
1 small zucchini
1 small sweet potato
40g of edamame
40g of red mung beans
20g of white and black sesame seeds
2-3 spring onions

(You can vary the veggies based on availability and what you like. Other options I can imagine: spinach, eggplant, snow peas, peppers, carrots, mushrooms, sprouts...)

Zutaten für die Sauce:
25ml of water
juice of an organic lime
zested peel of an organic lime (I wouldn't recommend using the peel unless organic)
1½ tbsp of tahin
2 tsp of sugar
1 tbsp of soy sauce
a pinch of salt
(Please note that you may have to make some small adjustments in the seasoning measurements because of that varying amount of juice yielded from the lime... or you know... just your personal taste preference ;))


Instructions:
  • Place rice noodles, a little salt, and the turmeric in a pot and pour boiling water over it, until everything is covered.
  • Let it sit (pretty much until you can tell that the noodles are no longer raw. You can then take them out of the pot and place them in a bowl.)
  • Cook beans (unless they're precooked ;)).
  • Cut sweet potato into slices and fry with a little oil.
  • Once the sweet potato is halfway done, add the slices spring onions and fry some more. 
  • Finally, add the zucchini (cut in halved slices). Fry a little.
  • Add a pinch of salt.
  • Toast sesame in a separate pan.

For the sauce:
  • Wash lime and finely zest the peel. 
  • Press out lime juice. 
  • In a tall container or blender, mix lime juice, lime zest, salt, sugar, water and tahin.
  • Blend. 

If you want to heat this hot: Throw all ingredients into the pan for a little while to reheat. Serve on a plate with the sauce and the toasted sesame on top.
If you want to heat this cold/lukewarm: Skip the pan part and just get it all on a plate with the sauce and the sesame.