Samstag, 23. Mai 2020

Curry-Kartoffeln-Linsen-Patty mit Mango | Curry potato lentil patty with mango

If you scroll a little further, you will find an English version of the recipe. Translated by a real human :)

Das schwierigste an diesem Rezept ist, sich nen angemessenen Namen auszudenken. "Bratling" hört sich einfach mal so gar nicht lecker an. Und leider ist das Rezept ziemlich lecker!

Zutaten:
100g braune Linsen (Gewicht vorm einweichen/kochen. Nach dem Kochen sind es ca. 220-230g)
380g Kartoffeln (vor dem Schälen)
2 EL Currypulver
3 EL Kichererbsenmehl
eine Prise Salz
optional: ein bis fünf ;) Zehen Knoblauch
Öl zum Braten

für die Sauce:
150g Mango (TK ist ok!)
150g Joghurt (ich nehme den zuckerfreien von Alpro)
1 TL Zitronensaft
1 Prise Salz
1 TL Zucker (wenn euer Joghurt nicht ganz zuckerfrei ist, einfach weglassen)



Zubereitung:

  • Linsen über Nacht in Wasser einweichen.
  • Wasser abgießen.
  • Linsen in reichlich Wasser mit etwas Salz kochen bis gar (je nach Linsenart - ich nehme braune Berglinsen, die brauchen so 25-30 Minuten).
  • Kartoffeln schälen und in Salzwasser kochen.
  • Alles abkühlen lassen.
  • Knoblauch fein hacken.
  • Kartoffeln zerdrücken (geht am besten mit den Händen).
  • Alle anderen Zutaten dazu geben und alles schön verkneten. 
  • Kleine Pattys formen.
  • Auf kleiner Hitze braten, bis die Pattys von beiden Seiten knusprig sind.
Für die Sauce:
  • Alles in den Mixer/pürieren. 
  • Fertig.
Die Pattys passen toll in Wraps, zu Salaten, oder einfach so... oder mit Poppadums!




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Taadaaaa. Here you go! The English version.

I wrote this thing in the German version about how the most difficult thing about this recipe is coming up with a decent name. The word "patty" is ok, but the German word "bratling" doesn't evoke any positive connotations. Fortunately, the English language has the word "patty". The recipe is easy and tasty!



Ingredients:
100g of brown lentils (weight prior to soaking/cooking. This should be about half a cup. The cooked weight is about 220-230g)
380g of potatoes (before peeling)
2 tbsp of curry powder
3 tbsp of chickpea/gram flour
a dash of salt
optional: one to five ;) cloves of garlic
oil for frying

for the sauce:
150g of mango (frozen and thawed is fine)
150g of yoghurt (I use the sugar free one by Alpro)
1 tsp of lemon juice
1 dash of salt
1 tsp of sugar (if the yoghurt you're using isn't sugar free, omit sugar)



Instructions:
  • Soak lentils in water over night.
  • Drain water.
  • Cook lentils in lightly salted water (cooking time depends on the lentils you're using - the ones I used took about 25-30 minutes).
  • Peel potatoes and cook in salt water.
  • Let everything cool down.
  • Chop garlic finely.
  • Smash up potatoes (works best if you just do this by hand).
  • Add all other ingredients and knead it together. 
  • Shape small patties with your hands.
  • Fry patties on low heat in some oil until golden and cromchy from both sides.

For the sauce:
  • Just blend everything until smooth. 
  • Done.
The patties are great in wraps, as an addition to salads, or just plain with the sauce... or poppadums!