Donnerstag, 11. Juni 2020

Erdbeer-Spargel-Salat | Strawberry asparagus salad

If you make it past the German recipe, I promise you, there's an English translation I typed up for anyone who doesn't speak German :)

Der liebe Sean von dailyvegan.de (tolle Rezepte und noch tollere Fotos vom Essen!) hat mich und eine Gruppe andere Internetleute gefragt, ob wir für den Hashtag #veganstrawberryfieldsforever auf instagram eine Woche lange tolle Erdbeerrezepte präsentieren möchten. Klar! Und damit es nicht nur Desserts gibt, habe ich mir den super einfachen Erdbeer-Spargel-Salat als Beitrag ausgesucht.
Mich findet ihr natürlich auch als @squirrelofnom auf instagram.





Zutaten für 4 Portionen:
450g grünen Spargel
400g Erdbeeren
100g Rukola

Zutaten Dressing:
1½ EL Ahornsirup
1 EL Senf
1½ EL Sojasauce
2 EL Olivenöl
1 EL Weißweinessig

Außerdem
ein bisschen Öl und Salz


Zubereitung:
  • Spargel, Erdbeeren und Rukola waschen.
  • Beim Spargel die trockenen Enden abschneiden.
  • Ein bisschen Öl in einer Pfanne erhitzen.
  • Spargel auf kleiner Hitze braten und dabei ein bisschen salzen.
  • Der Spargel wird in der Pfanne leuchtend grün - und darf auf kleine angebräunte Stellen bekommen.
  • Spargel aus der Pfanne holen und abkühlen lassen.
  • Erbeeren schneiden: je nach Größe halbieren oder vierteln.
  • Sobald der Spargel abgekühlt ist, könnt ihr in in mundgerechte Stücke schneiden.
  • Für die Sauce alle Zutaten in ein kleines Schraubglas füllen und schütteln bis sich alle vermischt halt (sollte eine goldene Sauce werden). Natürlich kann man das auch mit dem Pürierstab o.ä. vermischen. Könnt ihr natürlich machen wie ihr wollt, ich finde die Schraubglasmethode am einfachsten... und man muss weniger sauber machen.
  • Egal, ob ihr in einer großen Schüssel oder individuell auf Tellern anrichten: Erst den Rukola, denn Erdbeeren und Spargel darauf verteilen. 
  • Das Dressing erst kurz vor dem Servieren dazu geben. (So könnt ihr den Salat auch wunderbar am Vortag vorbereiten, z.B. wenn ihr Besuch bekommt oder eure Lunchbox vorbereitet.) 


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As promised, I translated the above for you :)
Here's the English version.

Dear Sean of dailyvegan.de (great recipes and even better food pictures! - plus: the blog is bilingual German/English as well!) asked me and some other internet people, if we could present lovely strawberry recipes for a week with the hashtag #veganstrawberryfieldsforever! Sure thing! And so there wouldn't be just desserts I decided to go for this super simple strawberry and asparagus salad as my contribution.
You can also find me on instagram as @squirrelofnom.

Ingredients for 4 servings:
450g of green asparagus
400g of strawberries
100g of arugula

Ingredients for the dressing:
1½tb sp of maple sirup 
1 tb sp of mustard
1½ tb sp of soy sauce
2 tb sp of olive oil
1 tb sp white wine vinegar

Also
a little oil and salt


Instructions:
  • Wash/clean asparagus, strawberries, and arugula.
  • Cut off the dry/tough ends of the asparagus.
  • Heat up a little oil in a pan.
  • Fry asparagus on low heat, salt a little.
  • The asparagus will turn a brighter green as you fry it - and it should get small roasted spots.
  • Remove asparagus from pan and let it cool down.
  • Cut strawberries in half or in quarters, depending on their size.
  • Once the asparagus as cooled down, you can cut it in bite size pieces.
  • Fill all dressing ingredients into a small screw-top jar and shake it until everything has mixed (you should get a golden sauce). Of course, you can also do this in a blender - whatever works for you. I just find the jar-method the easiest with the least clean-up involved.
  • No matter if you prepare a big bowl or individually on a plate: Get started with the arugula and then add strawberries and asparagus.
  • Only add the dressing shortly before serving. This way you can easily prepare the salad a day in advance, for example if you're having guests over or want it for your lunchbox.