Sonntag, 26. Juli 2020

Samosas + Raita

There is an English translation of the recipe right below the German recipe!

Ich versuche mal wieder ein paar neue Sachen in meinen Speiseplan aufzunehmen und Samosas haben überzeugt!





Für 14 Samosas:
Zutaten / Teig:
300g Mehl
1 TL Salz
50ml Öl
1 TL Kurkuma
140ml Wasser

Zutaten / Füllung:
400g Kartoffeln
100g TK-Erbsen
20g frischer Ingwer
1 Zwiebel
2 Knoblauchzehen
3 EL Currypulver
1 TL Salz

außerdem: 
etwas Öl zum braten
etwas Mehl zum ausrollen

Zutaten Raita (Joghurtdipp):
400g ungesüßter Sojajoghurt
100g Gurke
1½TL Kreuzkümmel
1TL Chilipulver
etwas frisch gemahlener Pfeffer


Zubereitung:
  • Für den Teig alle Zutaten zu einem glatten Teig verkneten. 
  • Mindestens eine halbe Stunde abgedeckt ruhen lassen, gerne auch länger.



  • Kartoffeln schälen und in Salzwasser kochen.
  • Erbsen auftauen.
  • Zwiebeln fein würfeln.
  • Ingwer und Knoblauch fein hacken.
  • Zwiebeln anbraten bis sie glasig sind.
  • Knoblauch und Ingwer dazu geben und etwas mitbraten.
  • Currypulver dazu geben und mit anrösten.
  • Gekochte Kartoffeln klein schneiden und mit in die Pfanne geben.
  • Erbsen, Salz und Wasser dazu geben. 
  • Alles verrühren und mit einander vermatschen.
  • Umrühren und auf der Hitze lassen bis die gesamte Masse die Flüssigkeit aufgesogen hat.
  • Abkühlen lassen.
  • Teig in 7 gleichmäßige Kugeln teilen.
  • Kugeln ausrollen (mit etwas Mehl auf der Arbeitsfläche) bis der Teig ca. 1mm dick ist.
  • Ausgerollten Teig halbieren.
  • Füllung mittig darauf platzieren.
  • Um die Füllung herum den Teig mit etwas Wasser befeuchten.

Füllung mittig platzieren.


  • Teig überschlagen und erst außen, dann an der Spitze der Füllung fest drücken. 
  • Dann die andere Seite überschlagen.
  • Alle Seiten festdrücken.
  • Samosas in etwas Öl von beiden Seiten braten.
  • Ggf. noch kurz bei 180°C in den Ofen.
  • Fertig

Für den Dipp:
  • Gurke sehr fein hobeln.
  • Alle Zutaten miteinander vermischen.
  • Fertig.



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Here it is, the English version of the recipe.

I am trying to introduce a couple new things into my meal plans, and the samosas convinced me!


For 14 samosas:
ingredients / dough:
300g of flour
1 tps of salt
50ml of canola or sunflower seed oil
1 tbsp of turmeric
140ml of water

ingredients / filling:
400g of potatoes
100g of frozen peas
20g fresh ginger
1 onion
2 cloves of garlic
3 tbsp of curry powder
1 tsp of salt

also: 
a little oil for frying
a little flour to roll out the dough

Ingredients Raita (yogurt dip):
400g of unsweetened soy yogurt
100g of cucmber
1½ tsp of cumin
1 tsp of chili powder
some freshly ground pepper


Instructions:
  • Put all of the dough ingredients together in a bowl and knead until you get a smooth dough.
  • Cover dough and let it rest for at least half an hour, more if you have the time.


  • Peel potatoes and cook them in salt water.
  • Thaw peas.
  • Cut onions in fine cubes.
  • Finely chop ginger and garlic.
  • Fry onions in a little oil until they are transluscent.
  • Add garlic and ginger and fry a little more.
  • Add curry powder and toast it along with the other things in the pan.
  • Cut up cooked potatoes and add them to the pan.
  • Add peas, salt, and water.
  • Mix everything and mash it up a little.
  • Stirr and fry a little until the whole thing has soaked up the liquid.
  • Let everything cool down.
  • Divide dough into 7 even balls.
  • Roll out each ball (with a little extra flour on the surface) until the dough is about 1mm thick (about the thickness of a match).
  • Cut the rolled out dough in half.
  • Place the filling in the middle.
  • Using your finger, add a little water around the edges of the filling.

Place filling in the middle.


  • Fold over the dough on one side, the press down on the outside, then on the tip of the dough. 
  • Fold over the other side.
  • Press down on all sides.
  • Fry samosas in a little oil from both sides.
  • If necessary, bake at 180°C/350°F for a little while. 
  • Done.

For the dip:
  • Shave very thin slices off the cucumber.
  • Mix all ingredients.
  • Done.