Sonntag, 25. Oktober 2020

Rahmsauce mit Pilzen / Cream Sauce with Mushrooms

Rumor has it that there really is an English translation below the German original. Find out more by using the secret feature! (Scrolling. It's really just scrolling down.)


Wir haben bei Ikea die veganen Köttbullar (huvudroll) gefunden und mussten die natürlich testen. Aber was wären die Köttbullar ohne Kartoffelpüree und Rahmsauce? Und da die Sauce von Ikea Kuhmilch enthält, musste ich wohl oder übel Sauce basteln :)




Zutaten für 2-4 Portionen:
(Portionen je nachdem, ob ihr euer Essen darin ertränkt oder nur ein Sößchen dazu reicht)
  • 5 Champignons
  • 1 Zwiebel
  • 200ml Soja Cuisine (oder Hafer Cuisine etc.)
  • 200ml Hafermilch (oder Sojamilch etc.)
  • 1 EL Mehl (oder z.B. Kartoffelstärke)
  • Salz und Pfeffer
  • 2 EL Sojasauce
  • etwas Öl zum braten




Zubereitung:
  • Zwiebeln und Pilze klein schneiden.


  • Mehl mit etwas Wasser anrühren bis keine Klümpchen mehr da sind.


  • Etwas Öl in einer Pfanne erhitzen.
  • Pilze und Zwiebeln hineingeben und leicht salzen.
  • Pilze und Zwiebeln braten, bis die ersten Stellen anfangen anzubräunen.


  • Angebratene Zwiebeln und Pilze in einen Messbecher geben. 
  • Soja Cuisine dazu geben.
  • Pürieren.

  • Hafermilch dazu geben und etwa die Hälfte des angerührten Mehl.
  • Pürieren, bis alles ganz fein ist.


  • Pürierte Sauce zurück in die Pfanne geben. 
  • Kurz aufkochen. 
  • Wenn die Sauce nicht dick genug ist, noch etwas vom angerührten Mehl hinzugeben.


  • Sojasauce hinzugeben.
  • Pfeffer hinzugeben.
  • Umrühren.
  • Fertig.

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See? Magic! Here's the English version.

We found vegan köttbuller (huvudroll / meat balls) at Ikea and obviously had to test them. But what would köttbullar be without mashed potatoes and cream sauce? Since the Ikea cream sauce comes with dairy, we just had to whip up our own. :)




Ingredients for 2-4 portions:
(portions depend on whether you like to drown your food or if you just like to serve something with a little sauce.)
  • 5 cremini mushrooms
  • 1 onion
  • 200ml soy cuisine (vegan cream) (oat or any other type will work, too, of course.)
  • 200ml of oat milk (or soy etc.)
  • 1 tbsp of flour (or corn or potato starch)
  • salt and pepper
  • 2 tbsp of soy sauce
  • some oil for frying




Instructions:
  • Finely chop onions and mushrooms.


  • Mix flour with some water until there's no lumps.


  • Heat up a little oil in a pan.
  • Add mushrooms and onions. Season with a little salt.
  • Fry until the veggies start to brown.



  • Put those fried onions and mushrooms in a measuring jug.
  • Add soy cream
  • Blend.

  • Add oat milk and about half of the flour water.
  • Blend until everything is smooth.

  • Pour the blended sauce back in the pan. 
  • Briefly bring to a boil. 
  • If the sauce is not thick enough yet, add more of the flour water, mix it in bring the blend to a boil again.


  • Add soy sauce.
  • Add pepper.
  • Stirr.
  • Done.