Freitag, 29. April 2022

Gewürzreis | Spiced Rice

No need to rely on some automated translation - just scroll a little. I am including an English translation of the recipe underneath the German original.

Diesen Reis mache ich total gerne als Beilage oder als Komponente für meine Thalis. Super einfach, aber extra lecker. Und dann sieht es auch noch hübsch aus :)



Zutaten:

  • 200g Reis (Basmati oder Parboiled Reis)
  • 1 TL Kurkuma
  • Ca. 450ml Gemüsebrühe 
  • 50g vegane Butter
  • 70g Cashews
  • 200g Erbsen (TK)
  • eine Hand voll Koriander (optional)

Zubereitung:
Ich koche meinen Reis im Reiskocher. Wenn ihr regelmäßig Reis kocht und kann ich euch die Investition sehr empfehlen. Ich habe seit vielen Jahren einen sehr günstigen (25€) Reiskocher aus dem Asialaden. (Wie's ohne geht, steht aber auch drin!)

  • Reis in Reiskocher füllen.
  • Mit Gemüsebrühe auffüllen: Hier solltet ihr euren kleinen Finger in den Reiskocher halten. Wenn die Fingerspitze den Reis berührt, sollte die Flüssigkeit bis zum ersten Gelenk gehen. 
  • Kurkuma und vegane Butter dazu gehen und alles vermischen.
  • Reiskocher anstellen und den Reis kochen. 
  • (Solltet ihr keinen Reiskocher verwenden: Reis in einen Topf, nach dem gleichen Prinzip Flüssigkeit auffüllen, Kurkuma und Butter rein, umrühren, kurz unter rühren zum kochen bringen, Deckel drauf und Herd von der Hitze nehmen und Reis bei geschlossenem Deckel ziehen lassen.)
  • In der Zwischenzeit Erbsen auftauen lassen und die Cashews in einer Pfanne ohne Öl rösten.
  • Korianderblätter grob hacken.
  • Wenn der Reis gekocht ist, Koriander, Cashews und Erbsen unterheben.
  • Fertig!




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English translation

I love this rice as a side dish or as a component of my thalis. Super simple, super tasty. And pretty, too! :)

Ingredients:

  • 200g of rice (basmati or parboiled cice)
  • 1 tsp of turmeric
  • veggie stock (ca. .........ml)
  • 50g of vegan butter
  • 100g cashews
  • 200g frozen peas
  • a hand full of coriander (optional)

Instructions:
I always cook my rice in my rice cooker. If you cook rice regularly, I can only recommend the investment. I have been working with a fairly cheap (€25) rice cooker I got from my Asian grocery store. (I will also include instruction on what to do if you have no rice cooker!)

  • Fill rice in rice cooker.
  • Fill up with veggie stock: when you dip your pinky finger in the rice cooker and your finger tip touches the rice, the liquid should reach up to your first joint.
  • Add turmeric and vegan butter and mix everything.
  • Turn on the rice cooker and let it do its thing.
  • (Should you not have a rice cooker: put everything in a pot, add liquid by the same measure described above, add turmeric and vegan butter, stirr, quickly bring everything to a boil while continuously stirring, then place the lid on the pot, remove the pot from the stove and let the rice sit with a closed lid until cooked.
  • In the meantime: Thaw the peas and toast the cashews in a pan without oil.
  • Chop the coriander leaves.
  • Once the is cooked, mix in coriander, cashews and peas.
  • Done!