Samstag, 8. April 2023

Crunchy Blumenkohl | Crunchy Cauliflower

 You can find the English translation below the German recipe!

Irgendwie war das Interesse online (und bei uns im Haushalt :D) sehr groß, da musste ich es nachbauen und die Zutaten aufschreiben!

Crunchy Blumenkohl mit
Sweet Chili Sauce und Aioli

Zutaten:

  • ca. 450g frische Blumenkohlröschen 
  • etwas Brühe zum Blumenkohl kochen
  • 250g Mehl
  • 250ml Wasser 
  • 1TL Backpulver 
  • 1 EL Räucherpaprika 
  • 1½ EL Hähnchengewürz (oder ¾TL Salz) 
  • 2 EL Sriracha (oder so viel wie ihr an Schärfe mögt)
  • 150g Cornflakes
  • ein bisschen Öl




Zubereitung:

  • Blumenkohlröschen vom Strunk abtrennen und in etwas über mittelgroße Stücke teilen. Größere Röschen halbieren, kleinere ganz lassen.


  • Blumenkohl kurz in Brühe kochen, sodass der Blumenkohl noch knackig ist. 
  • Blumenkohl abkühlen lassen.
  • In der Zwischenzeit alle anderen Zutaten (bis auf die Cornflakes und das Öl!) zu einem Teig verrühren.
  • Teig ruhen lassen bis Blumenkohl abgekühlt ist.,
  • Cornflakes klein crunchen und in eine extra Schüssel geben.
  • Blumenkohl in den Teig dippen.

  • Ofen auf 200°C Umluft vorheizen.
  • Blumenkohl in den klein gecrunchten Cornflakes wälzen.

  • Gut wenden bis alle Seiten ummantelt sind und dann auf ein Backblech legen.
  • Mit etwas Öl beträufeln oder besprühen.

  • Bei 200°C Umluft 20 Minuten backen. 
  • Mit einem Dipp servieren. Zum Beispiel Sweet Chili Sauce oder Aioli.


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Tadaaah! The English translation!

Somehow this recipe proved extremely popular (both online and in our household :D), so I had to make it again and actually write down the ingredients. 

Crunchy cauliflower with
sweet chili sauce and aioli

Ingredients:

  • about 450g of fresh cauliflower florets 
  • some broth/stock to cook the cauliflower in
  • 250g of flour
  • 250ml of water 
  • 1 tsp of baking soda 
  • 1 tb sp of smoked paprika 
  • 1½ tb sp of chicken seasoning (or ¾ tsp of salt) 
  • 2 tbsp of sriracha (adjust to whatever heat you enjoy)
  • 150g of cornflakes
  • a bit of oil




Preparation:

  • Remove cauliflower florets from stem and cut into medium sized pieces: Cut bigger florets in half, keep the small ones the way they are.


  • Briefly cook cauliflower in stock, but make sure the cauliflower is still firm.
  • Allow cauliflower to cool down.
  • In the meantime, mix all of the ingredients (except for the cornflakes and oil!) to a smooth batter.
  • Allow batter to rest until the cauliflower cooled down.
  • Crunch up the cornflakes and pour them into a separate bowl.
  • Dip cauliflower into batter.

  • Preheat oven to 200°C/390°F.
  • Roll battered cauliflower in crunched up cornflakes.

  • Roll well until all sides are coated in cornflakes.
  • Place on baking tray.
  • Spray or baste in a bit of oil.

  • Bake at 200°C/390°F for 20 minutes.
  • Serve with a dip. For example sweet chili sauce or aioli.