Dienstag, 8. Februar 2022

Pilz-Burger | Mushroom Burgers

 English version below

Mr. Squirrel hat mir eine Pilzkiste geschenkt - und ich habe die größten Pilze geerntet. Da musste ich natürlich was mit machen. Und Burger gehen immer. 


Zutaten für 2 Burger:

  • 4 große Pilze (ohne Stil)
  • Etwa Öl
  • Salz


Banane für nen Größenvergleich
Für die Panade:

Trockene Panade 1:

  • 2 EL Mehl
  • 1 TL Räucherpaprika
  • Eine Prise Salz

Panadenteig:

  • 4 EL Mehl
  • 1 TL Räucherpaprika
  • 6-8 EL Wasser

Trockene Panade 2:

  • 4 Hände voll Cornflakes
  • 3 EL Paniermehl



Zubereitung:

  • Pilze mit einer Prise Salz in etwas Öl auf niedrigster Hitze ca. 10 Minuten braten. Die Pilze verlieren an Wasser und werden kleiner - das muss so!
  • Pilze aus der Pfanne nehmen und etwas abkühlen lassen. 
  • In der Zwischenzeit in drei Schalen die Panade vorbereiten:
  • Schale 1: die erste trockene Panade (Mehl, Räucherpaprika und Salz) vermengen 
  • Schale 2: den Panadenteig zusammen rühren (die Konsistenz sollte etwa wie Pfannekuchenteig sein - mit 6 EL Wasser starten und mehr nutzen, wenn der Teig zu dickflüssig ist). 
  • Schale 3: die Cornflakes mit den Händen (oder in einem Tuch mit dem Nudelholz) grob zerkrümeln/zerdrücken. Paniermehl dazu mischen. 
  • Die abgekühlten Pilze erst in der ersten Schale wenden, bis alle Seiten der Pilze von Mehl bedeckt sind.
  • Als nächstes werden die Pilze in den Panadenteig getunkt. Der komplette Pilz sollte bedeckt sein.
  • Überschüssigen Teig kurz abtropfen lassen.
  • Pilz in der Cornflakes/Paniermehl-Mischung wälzen bis der Pilz schön ummantelt ist.
  • Panierte Pilze in einer großzügigen Menge Öl braten und dann mit je 2 Pilzen pro Portion auf Burgern servieren.

Ansonsten gut für den Burger? Rukola, Tomaten, Kääsesauce, ...


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Mushroom burgers

Mr. Squirrel got me a mushroom growing kit - and I harvested the biggest mushrooms! So I had to do something with them. And burgers are always a great idea.


Ingredients for 2 burgers:

  • 4 portobello mushrooms (stems removed) 
  • Oil
  • Salt

Banana for scale

For the breading:

Breading, dry part 1:

  • 2 tbsp of flour
  • 1 tsp of smoked paprika 
  • A dash of salt 

Breading batter:

  • 4 tbsp of flour
  • 1 tsp of smoked paprika 
  • 6-8 tbsp of water 

Breading, dry part 2:

  • 4 hands full of cornflakes
  • 3 tbsp or bread crumbs


Instructions:

  • Fry mushrooms with a pinch of salt in a little oil at the lowest setting for about 10 minutes. The mushrooms will lose moisture and get smaller - this is how it's supposed to be!
  • Remove mushrooms from pan and let them cool down a little. 
  • In the meantime, prepare three bowls for the breading:
  • Bowl 1/dry mix 1: mix the first part of the breading (flour, smoked paprika, and salt). 
  • Bowl 2/ breading batter: mix all of the ingredients for the batter until you get a smooth batter (should be a little thicker than the consistency of crêpe batter). 
  • Bowl 3/dry mix 2: crunch up the cornflakes with your hands (or in a tea towel with a rolling pin). Mix in bread crumbs. 
  • Once the mushrooms have cooled down to room temperature, roll them in the first bowl until all sides of the mushrooms are covered  in flour mix. 
  • Next, dip the mushrooms in the batter. The entire mushroom needs to be covered. 
  • Let any excess batter drip off, then rolls mushrooms in the third bowl, until the mushrooms are nicely coated. 
  • Fry breaded mushrooms in a generous amount of oil. 
  • Serve on burgers with two breaded mushrooms per serving. 
Other good additions to the burger? Arugula, tomatoes, cheeese sauce, ...