English version below
Mr. Squirrel hat mir eine Pilzkiste geschenkt - und ich habe die größten Pilze geerntet. Da musste ich natürlich was mit machen. Und Burger gehen immer.
Zutaten für 2 Burger:
- 4 große Pilze (ohne Stil)
- Etwa Öl
- Salz
Banane für nen Größenvergleich |
Trockene Panade 1:
- 2 EL Mehl
- 1 TL Räucherpaprika
- Eine Prise Salz
Panadenteig:
- 4 EL Mehl
- 1 TL Räucherpaprika
- 6-8 EL Wasser
Trockene Panade 2:
- 4 Hände voll Cornflakes
- 3 EL Paniermehl
Zubereitung:
- Pilze mit einer Prise Salz in etwas Öl auf niedrigster Hitze ca. 10 Minuten braten. Die Pilze verlieren an Wasser und werden kleiner - das muss so!
- Pilze aus der Pfanne nehmen und etwas abkühlen lassen.
- In der Zwischenzeit in drei Schalen die Panade vorbereiten:
- Schale 1: die erste trockene Panade (Mehl, Räucherpaprika und Salz) vermengen
- Schale 2: den Panadenteig zusammen rühren (die Konsistenz sollte etwa wie Pfannekuchenteig sein - mit 6 EL Wasser starten und mehr nutzen, wenn der Teig zu dickflüssig ist).
- Schale 3: die Cornflakes mit den Händen (oder in einem Tuch mit dem Nudelholz) grob zerkrümeln/zerdrücken. Paniermehl dazu mischen.
- Die abgekühlten Pilze erst in der ersten Schale wenden, bis alle Seiten der Pilze von Mehl bedeckt sind.
- Als nächstes werden die Pilze in den Panadenteig getunkt. Der komplette Pilz sollte bedeckt sein.
- Überschüssigen Teig kurz abtropfen lassen.
- Pilz in der Cornflakes/Paniermehl-Mischung wälzen bis der Pilz schön ummantelt ist.
- Panierte Pilze in einer großzügigen Menge Öl braten und dann mit je 2 Pilzen pro Portion auf Burgern servieren.
Ansonsten gut für den Burger? Rukola, Tomaten, Kääsesauce, ...
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Mushroom burgers
Mr. Squirrel got me a mushroom growing kit - and I harvested the biggest mushrooms! So I had to do something with them. And burgers are always a great idea.
Ingredients for 2 burgers:
- 4 portobello mushrooms (stems removed)
- Oil
- Salt
Banana for scale |
For the breading:
Breading, dry part 1:
- 2 tbsp of flour
- 1 tsp of smoked paprika
- A dash of salt
Breading batter:
- 4 tbsp of flour
- 1 tsp of smoked paprika
- 6-8 tbsp of water
Breading, dry part 2:
- 4 hands full of cornflakes
- 3 tbsp or bread crumbs
Instructions:
- Fry mushrooms with a pinch of salt in a little oil at the lowest setting for about 10 minutes. The mushrooms will lose moisture and get smaller - this is how it's supposed to be!
- Remove mushrooms from pan and let them cool down a little.
- In the meantime, prepare three bowls for the breading:
- Bowl 1/dry mix 1: mix the first part of the breading (flour, smoked paprika, and salt).
- Bowl 2/ breading batter: mix all of the ingredients for the batter until you get a smooth batter (should be a little thicker than the consistency of crêpe batter).
- Bowl 3/dry mix 2: crunch up the cornflakes with your hands (or in a tea towel with a rolling pin). Mix in bread crumbs.
- Once the mushrooms have cooled down to room temperature, roll them in the first bowl until all sides of the mushrooms are covered in flour mix.
- Next, dip the mushrooms in the batter. The entire mushroom needs to be covered.
- Let any excess batter drip off, then rolls mushrooms in the third bowl, until the mushrooms are nicely coated.
- Fry breaded mushrooms in a generous amount of oil.
- Serve on burgers with two breaded mushrooms per serving.
Other good additions to the burger? Arugula, tomatoes, cheeese sauce, ...