Mittwoch, 12. April 2023

Gemüse in Kokos-Curry-Sauce | Veggies in coconut curry sauce

 If you don't read German, please scroll a little - I promise, I included a translation below!


Einer meiner Lunchboxstandards ist Gemüse in Kokos-Curry-Sauce. Als Beilagen eignen sich am besten Reis, Reisnudeln oder auch Ramen-Nudeln. Bei Reis und Reisnudeln ist das eine wunderbare glutenfreie Variante, falls man mal für wen kocht, der das nicht verträgt. Ob so oder so: Perfekt um möglichst lecker viel Gemüse zu futtern.


Zutaten für zwei Portionen:
  • 250ml Kokosmilch
  • 250ml Gemüsebrühe
  • 1-2 EL Currypaste (entweder rotes oder grünes Curry - ich benutze am liebsten Paste aus dem Asialaden von der Marke Cock Brand. Von denen sind alle Pasten, die ich bisher gesehen habe, vegan - das ist nicht bei allen Marken so!)
  • Salz und Zucker
  • ca. 700g Gemüse: Zum Beispiel Möhren, Zuckererbsenschoten, Paprika, Frühlingszwiebeln, Chinakohl, Sprossen, Brokkoli, Blumenkohl, grüne Bohnen (auch TK), Erbsen (TK), Aubergine, Pak Choi, Porree, grüner Spargel, kleine Maiskolben, Bambussprossen, Staudensellerie, Zucchini.
  • Dazu: gebackener (siehe dieses Rezept) oder frittierter Tofu, Gyozas (kann man auch gefroren oder gekühlt im Asialaden und zum Teil in deutschen Supermärkten (z.B. Aldi Süd) kaufen), gebratener Tempeh, Seitan. 
  • Beilage: Reis, Reisnudeln, andere Nudeln...




Zubereitung:
  • Currypaste mit etwas Kokosmilch pürieren. 
  • Mit dem Rest der Kokosmilch und der Brühe in einem Topf aufkochen.
  • Mit Salz und Zucker (!) abschmecken.
  • Gemüse vorbereiten: Bei Bedarf schälen (zB bei den Möhren), alles in mundgerechte Stücke schneiden. 
  • Gemüse, das länger zum kochen braucht: Aubergine, Blumenkohl, Möhren.
  • Gemüse, das erst zum Schluss dazu geworfen wird: Sprossen, Paprika, Frühlingszwiebeln, Zucchini.
  • Gemüse eurer Wahl in der Sauce garen.
  • Beilagen eurer Wahl (Reis, Reisnudeln, etc.) vorbereiten.
  • Proteinbeilage eurer Wahl (optional) dazu geben. Also zum Beispiel Tofu oder Seitan.
  • Fertig.
  • Optional: Garnieren mit frischer Chili, Koriander, oder geröstetem Sesam.


Geht auch wunderbar mit grüner Currypaste.



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As promised, I am including an English translation. Google translate has come a long way, but I still prefer translating myself, so I can include information that might be of interest to anyone who doesn't shop in my neighborhood.

Another one of the standard lunch box meals: Veggies in coconut curry sauce. As for side dishes, I recommend rice, rice noodles or ramen noodles. When using rice or rice noodles, you have a great gluten free option if you're looking for one. Either way: It's a perfect way to eat all of the veggies!



Ingredients for two servings:
  • 250ml of coconut milk
  • 250ml of veggie stock
  • 1-2 EL curry paste (red or green - I prefer using pastes from my favorite Asian grovery shop, preferably the brand "Cock Brand". It's internationally available and vegan, which is not always the case with other brands.)
  • salt and sugar to taste
  • about 700g of mixed veggies of your choice. For example: carrots, snow peas. peppers, spring onions, napa cabbage, broccoli, cauliflower, green beans (frozen work well!), green peas (frozen), eggplant, pak choi, leeks, green asparagus, baby corn, bamboo shoots, celery, zucchini...
  • Plus a protein or addition of your choice: baked tofu (check out this recipe) or deep fried tofugyozas (you can usually get these frozen or chilled at Asian grovery shops, but sometimes also in other supermarkets), fried tempeh, or seitan. 
  • Side dish: Rice noodles, rice, other noodles...




Instructions:
  • Blend curry paste with some of the coconut milk.
  • Once smooth, mix with the veggie stock and the rest of the coconut milk in a pot.
  • Season with salt and sugar (!).
  • Heat up the mix as you prepare your veggies: Peel, slice... depending on what you're using. Ensure there's bite size pieces of everything.
  • Add the veggies that take longer to cook first: eggplant, cauliflower, carrots, 
  • Veggies that go in last: Sprouts, peppers, spring onions, zucchini.
  • Cook the veggies in the sauce.
  • Prepare side dishes of your choice (rice, rice noodles...)
  • Prepare protein/addition of your choice (optional - for example tofu or seitan).
  • Done.
  • Optional: Garnish with fresh chili, coriander or toasted sesame seeds.


Works beautifully with green curry paste as well.