Samstag, 30. Januar 2021

Leichte Suppe mit gebackenem Tofu | light soup with baked tofu

 ****There's an English version if you scroll past the German recipe.****

Das hier ist im Moment eins meiner Lieblingsgerichte zum Abendessen, weil man sie immer toll variieren kann. Ich schreibe euch hier die Grundlagen auf - und was man alles schön abändern kann.


Zutaten für 2 große Portionen 

  • 800 ml Gemüsebrühe
  • ein Block Tofu, Abtropfgewicht ca. 480g (aus dem Asialaden! Mein Favorit ist Lee Tofu)
  • Sojasauce
  • 50g Reisnudeln (5mm Bandnudeln)
  • eine Auswahl an Gemüse (sucht euch einfach 3-5 Komponenten aus), z.B.:
    • 1 mittelgroße Möhre (in dünne Streifen geschnitten)
    • eine Hand voll Sprossen eurer Wahl
    • eine Hand voll gefrorene Zuckererbsenschoten (frisch geht auch, dann müssen sie etwas länger in der Brühe ziehen)
    • 1 Frühlingszwiebel (in Scheiben geschnitten)
    • ½ Paprika (in dünne Streifen geschnitten)
    • 5-6 Champignons (in dünne Scheiben schneiden)
    • 2 Baby Pak Choi (je nach Größe halbieren oder vierteln)
    • 2-3 Röschen Brokkoli (in kleine Stücke geschnitten)
  • Oben drauf (optional):
    • Koriander und Minze
    • Sriracha
    • geröstetes Sesamöl
Mal als Referenz, damit ihr seht, welche Festigkeit mein Lieblingstofu hat.



Variationen und Würzungen gehen auch mit ein bisschen Kokosmilch oder einem Löffel Erdnussbutter oder ein bisschen Limettensaft und Limettenschale.





Zubereitung Tofu:
(Weil alle immer fragen, hier vorneweg: Nein, der Tofu muss nicht gepresst werden. Nein, der Tofu aus dem deutschen Supermarkt geht nicht. Und es wird kein Öl benutzt.)
  • Ofen auf 220°C/430°F vorheizen.
  • Tofu in ca. 5mm dicke Scheiben schneiden.

  • Ein Backblech mit Backpapier auslegen.
  • Tofuscheiben auf dem Backblech verteilen.
  • Tofu mit Sojasauce bestreichen.
  • Tofu wenden und die andere Seite bestreichen.
  • Bei 220°C/430°F 15 Minuten backen. 
  • Kurz das Blech rausholen und alle Tofuscheiben wenden und noch mal 5 Minuten backen. 

  • Nach dem Backen schneide ich die Tofuscheiben diagonal durch.



Zubereitung Suppe:
  • Schneidet eure Auswahl an Gemüse gemäß der Zutatenliste.
  • Erhitzt die Brühe.
  • Gebt die Nudeln dazu und lasst sie in der heißen Brühe 2 Minuten ziehen.
  • Gebt die Zutaten dazu, die länger brauchen, also zum Beispiel Möhrenstreifen, Brokkoli, Pak Choi, Champignons. Ca. 2 Minuten ziehen lassen.
  • Zutaten dazu geben, die schneller durch sind: Paprika, Frühlingszwiebeln, Zuckererbsenschoten.
  • Wenn ich Sprossen verwende, gebe ich die zuerst auf den Teller und gieße dann heiße Suppe darüber.
  • Also: Alles, inklusive Tofu, anrichten, mit Kräutern und Sriracha garnieren. 
  • Fertig!


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 Tadaaah! Here's the promised English version :)

This is currently one of my favorite dinner meals, because there are so many variations to change it up. I'll write down the basics for you - and how to mix it up a little.




Ingredients for 2 big servings:

  • 800 ml of veggie stock (about 3⅓ cups)
  • one block of tofu, drained weight about 480g (about 17 oz) (get it from your local Asian grocery store. At least that's my recommendation. Works best with a medium firm tofu) 
  • soy sauce
  • 50g of rice noodles (for example 5mm rice stick noodles)
  • a selection of veggies (just pick 3-5 components of the list), for example:
    • 1 medium sized carrot (cut in thin strips/match stick size)
    • a hand full of sprouts of your choice
    • a hand full of frozen snow peas (fresh works, too, but I'd let those cook in the soup a little longer than the frozen ones)
    • 1 scallion (sliced)
    • ½ pepper (cut in thin strips)
    • 5-6 cremini mushrooms (cut in thin slices)
    • 2 baby pak choi (depending on size: Cut in halves or quarters)
    • 2-3 florets of broccoli (cut in small pieces)
  • On top (optional):
    • coriander and mint
    • sriracha
    • toasted sesame oil
For reference, so you see the consistency of my favorite tofu.


Vary flavor and seasoning with: a dash of coconut milk, a spoon of peanut butter or a little lime juice and peel of a lime.






Instructions Tofu:
(And since everyone keeps asking these, I will answer them up front: No, you don't have to press the tofu. Yes, get medium firm tofu from your local Asian grocery store. No, this recipe is not using any oil.)
  • Preheat oven to 220°C/430°F.
  • Cut tofu in 5mm (a little more than a ¼ of an inch) slices.
  • Line baking tray with baking paper.
  • Distribute tofu slices on baking paper.
  • Brush tofu with soy sauce.
  • Flip tofu slices and brush with soy sauce.
  • Bake at 220°C/430°F for 15 minutes. 
  • Take out the tofu, flip all of the tofu slices, then bake for another 5 minutes. 
  • After baking, I cut the tofu diagonally.


Instructions soup:
  • Cut up your selection of veggies according to the slicing info in the list of ingredients. 
  • Heat up the veggie stock.
  • Add the rice noodles and let the soak in the hot stock for 2 minutes.
  • Now add the ingredients that take a little longer to cook: Carrots, broccoli, pak choi, mushrooms. Cook them in the hot stock for 2 minutes (alongside the noodles).
  • Add ingredients that cook more quickly: Peppers, scallions, snow peas.
  • When I use sprouts, I usually put them on the plate first and then pour the hot soup over them.
  • Next step: Just plate everything, tofu included and garnish with herbs and sriracha.
  • Done!