Donnerstag, 23. August 2018

"Honig"-Senf-Soja-Ribs | "Honey" Mustard Soy Ribs

English version below

Wir haben ja ab und zu mal Dinnergäste... Und für unsere letzte Runde hab ich ein bisschen experimentiert. Erfolgreich würde ich sagen :D



Zutaten für vier Portionen:

Für die Ribs:

  • 4 Big Steaks
  • 400ml Gemüsebrühe
  • 2 EL Hefeextrakt
  • 50ml Sojasauce
  • 100g Tomatenmark
  • 1 EL veganer Honig (wir nehmen Kitzinger Backkönig - Ihr könnt sonst auch Ahornsirup nehmen)
  • 1 TL Salz


Für die Marinade:

  • 200g veganer Honig
  • 200g Senf
  • 200ml neutrales Öl
  • 50ml Sojasauce



Zubereitung:

  • Für die Ribs alles bis auf die Big Steaks in einem Topf vermischen. 
  • Big Steaks darin aufkochen.
  • Wenn die Big Steaks halbwegs weich sind, in der Mitte durchschneiden.
  • Zurück in den Topf packen - So passen die Steaks besser in den Topf.
  • Sollte die Flüssigkeit nicht ausreichend sein um alle Steaks zu bedecken, einfach noch einen Schluck Wasser und Sojasauce dazugeben.
  • Steaks so lange aufkochen bis sie "durch" sind, also komplett weich.
  • Steaks aus dem Sud nehmen und abkühlen lassen.
  • An den langen Seiten der Steakhälften in 1cm Abständen einen Zentimeter tief einschneiden - Wie Fransen.
  • Für die Marinade alle Zutaten vermischen. Am besten ein Mal mit dem Pürierstab mixen, damit sich alles verbindet.
  • Die Marinade über die Steaks kippen und ziehen lassen. 
  • Es wird Marinade übrig sein bzw. die Steaks werden ein bisschen "schwimmen". Das soll so. Nichts wegschütten. Marinade mindestens eine Stunde ziehen lassen.
  • Ofen auf 200°C/390°F vorheizen.
  • Auf einem Backblech Backpapier auslegen und darauf die Steaks verteilen.
  • Einen Teil der übrigen Marinade drauf pinseln.
  • 25 Minuten (oder bis die Oberseite der Steaks anfängt knusprig zu werden) bei 200°C/390°F backen.
  • Steaks wenden und mit dem Rest der Marinade bestreichen.
  • Backen bis die zweite Seite auch schön knusprig wird.
  • Fertig!





English version

We have dinner guests every now and then... and for the last round, I experimented a bit. Successfully, I may say. :D


Ingredients for four servings:

For the ribs:

  • 4 Big Steaks (you can get them online at veggie-shop24.com)
  • 400ml veggie stock
  • 2 tbsp of yeast extract
  • 50ml of soy sauce
  • 100g tomato paste
  • 1 tbsp vegan honey
  • 1 tsp of salt


For the marinade:

  • 200g of vegan honey (you can also use maple syrup, if you can't get your hands on vegan honey)
  • 200g mustard
  • 200ml neutral oil
  • 50ml soy sauce

Instructions:

  • For the ribs: Throw everything except for the big steaks into a pot and mix well.
  • Once properly mixed, add the big steaks and heat up until the big steaks are cooking.
  • Once the big steaks are soft enough, cut them in half.
  • Back into the pot! The steaks should fit better now. 
  • Should the liquid not suffice to cover all of the steaks, add a bit of water and some soy sauce.
  • Cook steaks until they're completely soaked and soft.
  • Remove steaks from pots and allow to cool down.
  • On the long sides of the steak halfs, make cuts of 1cm (a little less than half an inch) every centimeter. Like a fringe.
  • For the marinade: Blend all of the ingredients. You can use an immersion blender to make sure it's all nicely mixed.
  • Pour the marinade over the steaks and allow to soak.
  • There will be extra marinade / the steaks will "swim" in it. That's the way it's supposed to be.
  • Don't toss any of the extra marinade. 
  • Allow to marinate for at least one hour.
  • Preheat oven to 200°C/390°F.
  • Line a sheet tray with baking paper and spread out the steaks on it.
  • Use half of what's left of the marinade and to spread it on steaks.
  • Bake for 25 minutes (or until the top side of the steaks starts to get crispy) at 200°C/390°F backen.
  • Flip over steaks and cover in the rest of the marinade.
  • Bake until the second side gets nice and crispy.
  • Done!