Wir haben ja ab und zu mal Dinnergäste... Und für unsere letzte Runde hab ich ein bisschen experimentiert. Erfolgreich würde ich sagen :D
Zutaten für vier Portionen:
Für die Ribs:
- 4 Big Steaks
- 400ml Gemüsebrühe
- 2 EL Hefeextrakt
- 50ml Sojasauce
- 100g Tomatenmark
- 1 EL veganer Honig (wir nehmen Kitzinger Backkönig - Ihr könnt sonst auch Ahornsirup nehmen)
- 1 TL Salz
Für die Marinade:
- 200g veganer Honig
- 200g Senf
- 200ml neutrales Öl
- 50ml Sojasauce
Zubereitung:
- Für die Ribs alles bis auf die Big Steaks in einem Topf vermischen.
- Big Steaks darin aufkochen.
- Wenn die Big Steaks halbwegs weich sind, in der Mitte durchschneiden.
- Zurück in den Topf packen - So passen die Steaks besser in den Topf.
- Sollte die Flüssigkeit nicht ausreichend sein um alle Steaks zu bedecken, einfach noch einen Schluck Wasser und Sojasauce dazugeben.
- Steaks so lange aufkochen bis sie "durch" sind, also komplett weich.
- Steaks aus dem Sud nehmen und abkühlen lassen.
- An den langen Seiten der Steakhälften in 1cm Abständen einen Zentimeter tief einschneiden - Wie Fransen.
- Für die Marinade alle Zutaten vermischen. Am besten ein Mal mit dem Pürierstab mixen, damit sich alles verbindet.
- Die Marinade über die Steaks kippen und ziehen lassen.
- Es wird Marinade übrig sein bzw. die Steaks werden ein bisschen "schwimmen". Das soll so. Nichts wegschütten. Marinade mindestens eine Stunde ziehen lassen.
- Ofen auf 200°C/390°F vorheizen.
- Auf einem Backblech Backpapier auslegen und darauf die Steaks verteilen.
- Einen Teil der übrigen Marinade drauf pinseln.
- 25 Minuten (oder bis die Oberseite der Steaks anfängt knusprig zu werden) bei 200°C/390°F backen.
- Steaks wenden und mit dem Rest der Marinade bestreichen.
- Backen bis die zweite Seite auch schön knusprig wird.
- Fertig!
English version
We have dinner guests every now and then... and for the last round, I experimented a bit. Successfully, I may say. :D
Ingredients for four servings:
For the ribs:
- 4 Big Steaks (you can get them online at veggie-shop24.com)
- 400ml veggie stock
- 2 tbsp of yeast extract
- 50ml of soy sauce
- 100g tomato paste
- 1 tbsp vegan honey
- 1 tsp of salt
For the marinade:
- 200g of vegan honey (you can also use maple syrup, if you can't get your hands on vegan honey)
- 200g mustard
- 200ml neutral oil
- 50ml soy sauce
Instructions:
- For the ribs: Throw everything except for the big steaks into a pot and mix well.
- Once properly mixed, add the big steaks and heat up until the big steaks are cooking.
- Once the big steaks are soft enough, cut them in half.
- Back into the pot! The steaks should fit better now.
- Should the liquid not suffice to cover all of the steaks, add a bit of water and some soy sauce.
- Cook steaks until they're completely soaked and soft.
- Remove steaks from pots and allow to cool down.
- On the long sides of the steak halfs, make cuts of 1cm (a little less than half an inch) every centimeter. Like a fringe.
- For the marinade: Blend all of the ingredients. You can use an immersion blender to make sure it's all nicely mixed.
- Pour the marinade over the steaks and allow to soak.
- There will be extra marinade / the steaks will "swim" in it. That's the way it's supposed to be.
- Don't toss any of the extra marinade.
- Allow to marinate for at least one hour.
- Preheat oven to 200°C/390°F.
- Line a sheet tray with baking paper and spread out the steaks on it.
- Use half of what's left of the marinade and to spread it on steaks.
- Bake for 25 minutes (or until the top side of the steaks starts to get crispy) at 200°C/390°F backen.
- Flip over steaks and cover in the rest of the marinade.
- Bake until the second side gets nice and crispy.
- Done!