Sonntag, 27. März 2016

Karamell - Caramel

English version below

Karamell geht immer. Auf Kuchen, Cupcake oder im Apple Crumble. Aber bisher habe ich in freier Wildbahn noch kein veganes Karamell gefunden. Immer mit Butter, Milch, Sahne etc... Also selbst machen! Ich mochte früher auch immer gerne die "Kuh"-Bonbons (ihr wisst alle, welche ich meine :)) - das Karamell, für das dieses Rezept ist, schmeckt ziemlich genau so.





Zutaten:
  • 200ml Sojasahne
  • 70g Alsan
  • 210g Zucker
  • eine Prise Salz




Zubereitung:
  • Zucker, eine Prise Salz und die Sahne in einen Topf geben.
  • Gut verrühren, sodass sich der Zucker halbwegs gelöst hat.
  • Bei mittlerer Hitze so lange unter ständigem Rühren (!!!)  aufkochen, dass es blubbert.
  • So lange kochen (ca. eine Viertelstunde) bis das Karamell den Bräunungsgrad hat, den ihr gerne hättet.
  • Karamell von der Hitze nehmen. 
  • Stückchenweise die Alsan dazu geben und unterrühren.
  • Abkühlen lassen. 
  • Fertig!
Das Karamell sollte auch in kalt noch weich genug sein um es zum Beispiel in Pralinenformen zu drücken etc.



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English version


Caramel is always great. On cakes, cupcakes, or in apple crumble. I have yet to find vegan caramel out in the wild, so far I've only found caramel with butter, milk, or cream etc... So I had to make it myself! Back when I was a kid, there was a "cow" candy (basically butter caramels) - and as far as I remember this recipe pretty much tastes like those childhood memories.




Ingredients:
  • 200ml soy cream
  • 70g unsalted vegan butter (if you're using a salted vegan butter like Earth Balance - which would work very nicely - omit the salt)
  • 210g sugar
  • a dash of salt




Instructions:
  • Add sugar, a dash of salt, and the cream to a pot.
  • Stirr well until the sugar has dissolved.
  • Continuously (!!!) stirring the mixture, turn the heat up to a medium setting until it starts to bubble.
  • Continue to cook the bubbling mixture (about 15 minutes) until the caramel is as brown as you like. 
  • Take the caramel off the heat.
  • Little by little, add teaspoons of vegan butter and stirr.
  • Allow the caramel to cool down.
  • Done!
Even after it cooled down, the caramel should still be soft enough to be shaped into candies etc.