English recipe below!
Lemon Curd wird ja klassisch mit Ei und Butter gemacht. Geht aber auch ohne :) Und es passt echt super auf Zitronen-Mohn-Cupcakes!
Zutaten:
Lemon Curd wird ja klassisch mit Ei und Butter gemacht. Geht aber auch ohne :) Und es passt echt super auf Zitronen-Mohn-Cupcakes!
Zutaten:
- 300 ml Zitronensaft
- geriebene Schale der (5-6) Bio-Zitronen (je nachdem wie viele man für die 300ml braucht)
- 300 g Zucker
- ¼ TL Salz
- ½ TL Kurkuma
- 45 g Speisestärke
- 3 EL Wasser
- 50g Alsan
Zubereitung:
- 5-6 Bio-Zitronen abreiben
- Wenn man nicht so viele Zitronen hat, geht Zitronensaft aus der Flasche auch, aber die Schale macht das Ganze noch besser!
- Zitronen auspressen
- Zitronensaft durch ein Sieb geben, wenn man besonders feinen Lemon Curd möchte. Wer Fruchtfleisch drin haben will, kann den Schritt auch überspringen.
- Stärke mit Wasser anrühren.
- Zucker, Salz, Zitronensaft, Zitronenschale, Kurkuma mischen und zum Kochen bringen
- Stärke unterrühren.
- Erneut aufkochen.
- Alsan dazu geben.
- Verrühren. In Weckgläser füllen (oder auf Cupcakes kippen).
- Fertig!
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English recipe:
Lemon Curd is conventionally made with egg yolk and butter. But you can easily make it without animal products. :) And it works so well with lemon poppy seed cupcakes!
Ingredients:
Lemon Curd is conventionally made with egg yolk and butter. But you can easily make it without animal products. :) And it works so well with lemon poppy seed cupcakes!
Ingredients:
- 300 ml lemon juice
- zest of (5-6) organic lemons (whatever it takes to get you 300ml)
- 300 g of sugar
- ¼ tsp of salt
- ½ tsp of turmeric
- 45 g of corn starch
- 3 tbsp of water
- 50g of vegan butter (if you're using a salted vegan butter such as Earth Balance, omit the ¼ tsp of salt)
Instructions:
- Zest 4 to 5 organic lemons
- Juice the zested lemons.
- If you don't have enough organic lemons, just use lemon juice from a bottle... but the peel of the lemons (don't use the pesticide-y non-organic for their peel!!) adds a little extra to the whole thing.
- Pour the juice through a fine sieve if you want extra smooth lemon curd. If you prefer lemon pulp in your lemon curd, skip this step.
- In a small bowl, mix starch and water until the starch has fully dissolved.
- Mix salt, sugar, lemon juice, lemon zest, and turmeric. Bring to a boil in a small pot.
- Add starch/water mix.
- Briefly boil.
- Add vegan butter and stirr until it dissolves.
- Pour into jars (or onto your cupcakes).
- Done!