Samstag, 29. August 2015

Tofu süß-sauer | Sweet and sour tofu

English version below!

Als ich diesen Sommer ein paar Tage Urlaub hatte, bin ich öfters mit Freunden auswärts essen gewesen. Und da habe ich - nachdem ich in irgendeiner Facebookgruppe die Empfehlung gelesen hatte - super leckeres Tofu gegessen. Frittiert. Mariniert. Kalt. Brillant. Das musste ich nachmachen. In meiner Lunchbox hat's sich diese Woche dann sehr gut gemacht.


Tofu süß-sauer, Petersilienhummus, Bulgursalat und Linsenfrikadellen mit Cashewfetafüllung





Zutaten:
  • 1 Block Tofu vom Asiaten (der, der so n bisschen weicher ist, als der normale aus dem deutschen Supermarkt)
  • 300ml Orangensaft
  • 50g Tomatenmark
  • 2 EL Reisessig (ggf. etwas mehr)
  • 3 EL Zucker

Zubereitung:
  • Tofu in mundgerechte Stücke schneiden und frittieren bis sie goldbraun sind.
  • Parallel dazu schon mal einen kleinen Topf auf den Herd packen.
  • Darin Orangensaft, Tomatenmark, Reisessig und Zucker verrühren.
  • Langsam alles zusammen einkochen, bis das Volumen sich etwa halbiert hat.
  • Frittiertes Tofu in die Sauce werfen und gut umrühren, damit das Tofu gut bedeckt wird.
  • Das Tofu wird nicht in der Sauce "schwimmen", es soll nur von allen Seiten Sauce abbekommen haben.
  • Abkühlen lassen und genießen!


Extratipp: Ich hab einfach mal vier Blöcke Tofu geschnitten und frittiert und dann eingefroren. Das ist ne 1a Vorbereitung, wenn man mal eben Tofu süß-sauer haben möchte, oder Thai Curry oder Gemüse, Reis und Tofu in süß-sauerer Sauce (in heiß).




*****


English version:

I had a few days off this summer and spend some of them eating out with my friends. This was when - after a recommendation by someone in some facebook group - I tried super tasty tofu. Deep fried. Marinated. Cold. Brillant. I had to make it myself. It worked pretty well in my lunchbox this week.


Sweet and sour tofu, parsley hummus, bulgur salad, and  lentil frikadellen filled with cashew feta 

Ingredients:

  • 1 block of tofu (I usually buy these at the Asian supermarket, because German supermarket tofu is very firm. However, the American tofu I've bought in NY and Philly was much softer. So... buy your tofu wherever you want, but make sure it's the squishy type :) Not silken tofu, though!)
  • 300ml of orange juice (that's a little less than 1 ¼ cup)
  • 50g of tomato paste
  • 2 tb sp of rice vinegar (maybe a bit more)
  • 3 tb sp of sugar

Instructions:
  • Cut tofu in bite-size pieces and deep fry until golden.
  • At the same time, put a small pot on the stove.
  • Add juice, tomato paste, rice vinegar, and sugar to the pot. Mix well.
  • On low heat, cook the sauce for a while until half of the liquid has evaporated.
  • Add tofu to the sauce and stir well, so the sauce gets everywhere.
  • The tofu will not "swim" in the sauce, but it should coat all of the tofu pieces.
  • Allow to cool down... and enjoy!

Extra piece of advice: I just cut up and deep fried four blocks of tofu and then froze some. This is a great way to prep for days when you just quickly want some sweet and sour tofu, or Thai curry or veggies, rice, and tofu in sweet and sour sauce (as a hot dish).

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