Sonntag, 17. Juni 2018

Sojadöner | Soy kebab

English version below

Eigentlich war das nur improvisiert, weil ich keine Zeit und Lust hatte meinen Seitandöner (Rezept) zu machen. Aber dann war's super lecker und es haben mich diverse Leute nach dem Rezept gefragt... Also schreib ich es auf :)




Zutaten für 3-4 Portionen:
  • 100g Sojaschnetzel (so 2-3 Hand voll)
  • 2 EL Tomatenmark
  • 3 EL Sojasauce
  • ggf. etwas Hefeextrakt  (nicht Hefeflocken!), oder auch Pilzsauce aus dem Asialaden (z.B. sowas - FYI: Enthält Mononatriumglutamat)
  • 2 EL Rapsöl (für die Marinade) - weiteres Öl zum Anbraten
  • Wasser
  • 2-3 EL Dönergewürzmischung (je nach Geschmack und Mischung - achtet drauf, ob Salz in der Mischung ist) - kauf ich im arabischen oder türkischen Supermarkt.



Zubereitung:
  • Tomatenmark, Sojasauce, Hefeextrakt/Pilzsauce in einem Topf vermischen. 
  • Mit 150 ml Wasser vermischen, damit alles gut verteilt wird.
  • Die Sojaschnetzel dazu geben.
  • Mit Wasser auffüllen bis alle Sojaschnetzel bedeckt sind.
  • Gut umrühren und aufkochen.
  • Etwa fünf bis zehn Minuten köcheln lassen, bis die Schnetzel komplett durch sind.
  • Abtropfen und abkühlen lassen
  • Ich habe die Schnetzel danach noch kleiner geschnitten, damit die Oberfläche, auf der das Dönergewürz einziehen kann, größer ist. 
  • Dönergewürz und Öl auf die Sojaschnetzel geben und alles gut umrühren.
  • Idealerweise über Nacht einziehen lassen.
  • Vorm Essen kurz mit Öl anbraten.
  • Fertig.


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English version

It started out as something I improvised, because I didn't want to put in the time or effort for my seitan kebab (recipe). And the everything turned out super tasty and a bunch of people asked me for the recipe... So here I am typing it up :)


Ingredients:
  • 100g of soy curls (about 2-3 hands full of soy curls)
  • 2 tbsp of tomato paste
  • 3 tbsp of soy sauce
  • maybe some yeast extract (not yeast flakes!), or mushroom sauce from the Asian supermarket (like this - fyi: contains monosodium glutamate)
  • 2 tbsp of canola oil (for the marinade) - you will need some extra oil for frying later
  • Waster
  • 2-3 tbsp of kebab spice blend (the amount depends on your personal taste and the blend you're using - particularly depending on whether or not your blend contains salt) - I buy mine at Arab or Turkish supermarkets.



Instructions:
  • Mix tomato paste, soy sauce, yeast extract/mushroom sauce in a pot.
  • Add about 150 ml of water to blend better.
  • Add soy curls.
  • Fill up with water until all of the soy curls are covered.
  • Stirr well and bring to a boil.
  • Cook for about five to ten minutes, until the so curls are completely cook.
  • Drain and allow to cool down.
  • I then cut up the soy curls a bit more to create a bigger surface for the kebab spices to soak in.
  • Add kebab spices and oil, stirr well.
  • Ideally, you're going to let this sit in the fridge over night.
  • Briefly fry in an oiled pan before serving.
  • Done