English
version below
Grünkohl hab
ich ja erst als Erwachsene schätzen gelernt. Während meines Studiums in
Vergessenheit geraten, ist der Grünkohl dank Mr. Squirrel wieder bei uns
aufgetaucht! Leider sieht Grünkohl immer aus Kuhmist... aber egal! Meine mexikanische Mitbewohnerin in New York meinte, der Grünkohl, den ich gekocht habe, sei der erste, der ihr geschmeckt hat!
Zutaten für etwa 4 Portionen
1l Brühe
1kg Grünkohl
400g
Kartoffeln (mehlig)
1 Paket
Bratwürstchen
Pfeffer, Salz
Zubereitung
- Grünkohl waschen, grobe Stiele entfernen.
- Grünkohl grob hacken.
- Brühe erhitzen, Grünkohl reinwerfen, umrühren bis Grünkohl zusammengefallen ist
- Wahrscheinlich passt nicht der ganze Grünkohl auf einmal rein, darum einfach immer nachlegen, wenn der Kohl zusammen gefallen ist.
- Grünkohl pürieren – nicht zu fein!
- Kartoffeln schälen und in kleine Würfel schneiden.
- Kartoffelwüfel zum Grünkohl geben und garen.
- Sobald die Kartoffeln gar sind, alles zusammen stampfen.
- Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
- Würstchen braten, in Scheiben schneiden und kurz vor dem Verzehr zum Grünkohl geben.
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English
version
I only found my appreciation for kale as an adult… It
sort of disappeared from my kitchen when I was in college, but thanks to Mr.
Squirrel I rediscovered it! Unfortunately, it always looks like manure... But at least my Mexican room mate in New York once said that my kale was the only kale she actually enjoyed eating!
Ingredients for about 4 servings
1l of veggie stock
1kg of fresh kale
400g of (preferably floury) potatoes
1 pack of vegan brats (~250g)
Pepper + salt
Instructions
- Wash kale, remove stalks.
- Chop kale, no need to chop finely, though.
- Heat up the veggie stock in a pot.
- Add kale and wait until the pile of kale collapses (you know, like fresh spinach, that looks like tons, but you just end up with this tiny blob of spinach once it hits a hot pan…).
- You will probably (unless you have a very big pot) not be able to fit all of the raw kale in there at once, so just work in layers and add more once the previous layer has collapsed.
- Using an immersion blender, blend the kale. Not too finely though. We’re not making a smoothie.
- Peel potatoes and cut into small cubes.
- Add potato cubes to the kale and allow to cook.
- Once the potatoes are cooked, mash everything with a potato masher.
- Season with salt and pepper.
- Fry vegan sausages, cut into bit size pieces, and add briefly before serving.