Dienstag, 13. November 2018

Belgische Waffeln | Belgian waffles

English version below

Mr. Squirrel hat darauf bestanden belgische Waffeln zu machen. Und ein Waffeleisen dafür zu kaufen. Ich war eher beschäftigt mit auf dem Sofa sitzen und aussuchen, was ich so drauf essen möchte :D





Zutaten für 4-5 Doppelwaffeln
  • 200g Alsan
  • 400ml Sojamilch (oder Hafermilch, etc.)
  • 1 Päckchen Trockenhefe
  • 480g Mehl
  • 2 Päckchen Vanillezucker
  • 2 Prisen Salz
  • 200g Hagelzucker (der kommt erst ganz kurz vorm backen in den Teig!)



Zubereitung:
Alsan schmelzen und abkühlen lassen.
Sojamilch leicht erwärmen (nicht über Körpertemperatur). 
Hefe und Vanillezucker in die Milch geben.
Mehl und Salz in einer großen Schüssel mischen.
Milch/Hefe dazu geben und verrühren.
Margarine dazu geben und mit unterrühren.
Der Teig ist fester als normaler (flüssiger Waffelteig). Das soll so sein.
Teig abdecken und an einem warmen Ort eine Stunde lang gehen lassen.
Waffeleisen vorheizen.
Sobald der Teig gegangen und das Waffeleisen vorgeheizt ist, den Hagelzucker in den Teig rühren.
Danach den Teig im Waffeleisen verteilen - am besten mit nem Teigschaber - der Teig ist ja recht fest für einen Waffelteig.
Backen bis die Waffeln goldbraun sind!

Ich habe kleine Schokostückchen auf die heiße Waffel geschmissen, die sind dann geschmolzen <3
Ansonsten gehen auch wunderbar: Schokosauce, Caramellsauce, heiße Kirschen, Eis, Sahne.


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English version

Mr. Squirrel insisted on maked Belgian waffles. And on buying a waffle iron for this endeavor. I spent most of my time busily sitting on the couch, picking out the toppings for my waffles :D






Ingredients for 4-5 double waffles
  • 200g vegan butter
  • 400ml soy milk (or oat milk, etc.)
  • 1 pack of dry yeast (7g)
  • 480g of flour
  • 2 pack of vanilla sugar (about 25-30g total)
  • 2 dashes of salt
  • 200g of coarse sugar (don't add this to the batter until the very last minute!)



Instructions:
Melt vegan butter and allow to cool down.
Heat up soy milk a bit (not above body temperature).
Add yeast and vanilla sugar to the milk.
In a big bowl, mix flour and salt.
Add yeast/milk and blend in.
Add melted vegan butter and work into a batter.
The batter is going to be tougher than regular (liquid) waffle batter. That's the way it's supposed to be.
Cover the batter and allow it to rest and rise in a warm place for an hour.
Preheat waffle iron.
Once the batter is ready and the iron has been preheated, add the coarse sugar to the batter.
Spread portions of batter on the iron - we used a dough scraper, because the batter is tougher than regular waffle batter.
Bake until golden!

I threw little pieces of chocolate on the hot waffle, watching them melt <3
You can also use these things as toppings: Chocolate sauce, caramel sauce, hot cherries, ice cream, vegan whipped cream.