Montag, 17. Dezember 2018

Husarenkrapfen / Engelsaugen

English version below

Bei uns heißen die Kekse ja Husarenkrapfen und sie sind Mr. Squirrels Lieblingsweihnachtskekse. Als ich die Kekse gepostet habe, bin ich dann aber auch darauf gestoßen, dass die Dinge auch "Engelsaugen" heiße. Gruselig! Besonders mit der roten Marmeladeniris! O_O

 


Zutaten:
300g Mehl
80g gemahlene Haselnüsse
1 Päckchen Vanillezucker
100g Zucker
2 EL Sojamehl oder Kichererbsenmehl
2 EL Wasser
200g Alsan
100g Gelee (z.B. Johannisbeere oder Himbeere)
etwas Puderzucker zum dekorieren

Zubereitung:

  • Alle Zutaten bis auf Gelee und Puderzucker zu einem glatten Teig verkneten.
  • Teig mindestens eine Stunde kalt stellen.
  • Ofen auf 180°C/350°F vorheizen.
  • Haselnussgroße Kugeln formen.
  • Mit dem Stil eines Kochlöffels vorsichtig eine Mulde in die Kugel drücken und auf ein Backblech mit Backpapier legen.
  • Mulden mit Gelee füllen.
  • Bei 180°C/350°F 15-20 Minuten backen. 
  • Die Marmelade sollte nach dem backen möglichst "trocken" sein, damit die Feuchtigkeit der Marmelade nicht dafür sorgt, dass die Kekse euch in der Dose schimmeln.
  • Mit Puderzucker bestäuben. 
  • Fertig! :)




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English version

We call these cookies "Husarenkrapfen" (literally translates to "hussars' cruller") and they're Mr. Squirrel's favorite Christmas cookie. When I posted these, a lot of people started calling them "Engelsaugen" ("Angel Eyes"). Scary! Especially when you think of the red jelly iris! O_O





Ingredients:
300g of flour
80g ground hazelnuts
1 tbsp of vanilla sugar or add vanilla flavor
100g of sugar
2 tbsp of soy or chickpea flour
2 tbsp of water
200g of vegan butter
100g jelly (for example red current or raspberry)
some powdered sugar for decorating


Instructions:

  • Take all of the ingredients except for jelly and powdered sugar and knead them until you get a nice smooth dough.
  • Chill dough for at least one hour.
  • Preheat ofen to 180°C/350°F.
  • Roll hazelnut sized dough balls.
  • Using the spoon handle of a cooking spoon (or your finger tip), carefully press a little dimple into the dough and place each cookie on a baking paper lined cookie sheet.
  • Fill dimples with jelly.
  • Bake at 180°C/350°F for 15-20 minutes. 
  • The jelly should be "dry"(ish) after baking. This way the moisture of the jelly won't let your cookies mold in the cookie jar.
  • Dust with powdered sugar.
  • Done! :)