Zimtsterne sind ja sonst immer mit Ei... Ich hab sie mal ein bisschen abgewandelt, damit es auch ohne geht.
Zutaten für den Teig
- 200g Puderzucker
- 2 EL Zimt
- 8 EL Wasser
- 1 EL Zitronensaft
- 150g gemahlene Mandeln
- 200g gemahlene Haselnüsse
- 1 EL abgeriebene Orangenschale
Zutaten für den Guss
- Puderzucker
- Orangensaft ohne Fruchtfleisch
Zubereitung
- Alle Zutaten für den Teig fest miteinander verkneten.
- Auf einer mit Folie ausgelegten (wirklich! Sonst klebt alles!) Fläche ausrollen und mit einem Förmchen Sterne ausstechen.
- Die Zimtsterne auf einem mit Backpapier ausgelegten Blech bei 250°C ca. 5-6 Minuten backen oder bis die Ränder anfangen braun zu werden.
- Plätzchen gut auskühlen lassen.
- Aus Puderzucker und ein wenig Orangensaft einen zähen Zuckerguss herstellen.
- Die Zimtsterne damit überziehen.
- Gut trocknen lassen.
- In einer mit Folie ausgelegten Keksdose lagern.
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Zimtsterne, Cinnamon stars, are conventionally made with eggs. I changed a couple of things to make these traditional German Christmas cookies without them.
Ingredients for the dough
- 200g of confectioner's sugar (you cannot use regular sugar! If you don't have confectioner's / powdered sugar, you can use regular sugar and it put in the blender)
- 2 tablespoons of cinnamon
- 8 tablespoons of water
- 1 tablespoon of lemon juice
- 150g of ground almonds
- 200g of ground hazelnuts
- 1 tablespoon of orange peel
Ingredients for the icing
- confectioner's sugar
- orange juice without pulp
Instructions
- Take all of the ingredients (except for the icing ingredients) and turn them into a dough.
- Roll out the dough on cling film (seriously, do it, otherwise everything is going to be sticky) and use a star shaped cookie cutter to cut out stars.
- Put the stars on a baking sheet lined with baking paper and bake at 250°C/480°F for 5-6 minutes or until the edges start to brown.
- Remove from oven and allow to cool down.
- Using confectioner's sugar and just a little bit of orange juice make a sticky icing. It shouldn't be runny! If it is, add more powdered sugar.
- Cover the top of the stars with the icing.
- Allow the icing to dry.
- Store in a tin, seperating each layer with wax paper or cling film.