Sonntag, 10. Dezember 2017

Zimtsterne | Cinnamon Star Cookies

English version below

Zimtsterne sind ja sonst immer mit Ei... Ich hab sie mal ein bisschen abgewandelt, damit es auch ohne geht.






Zutaten für den Teig
  • 200g Puderzucker
  • 2 EL Zimt
  • 8 EL Wasser
  • 1 EL Zitronensaft
  • 150g gemahlene Mandeln
  • 200g gemahlene Haselnüsse
  • 1 EL abgeriebene Orangenschale


Zutaten für den Guss
  • Puderzucker
  • Orangensaft ohne Fruchtfleisch


Zubereitung
  • Alle Zutaten für den Teig fest miteinander verkneten. 
  • Auf einer mit Folie ausgelegten (wirklich! Sonst klebt alles!) Fläche ausrollen und mit einem Förmchen Sterne ausstechen.




  • Die Zimtsterne auf einem mit Backpapier ausgelegten Blech bei 250°C ca. 5-6 Minuten backen oder bis die Ränder anfangen braun zu werden.
  • Plätzchen gut auskühlen lassen.
  • Aus Puderzucker und ein wenig Orangensaft einen zähen Zuckerguss herstellen. 
  • Die Zimtsterne damit überziehen.

  • Gut trocknen lassen. 
  • In einer mit Folie ausgelegten Keksdose lagern.



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English version

Zimtsterne, Cinnamon stars, are conventionally made with eggs. I changed a couple of things to make these traditional German Christmas cookies without them.





Ingredients for the dough
  • 200g of confectioner's sugar (you cannot use regular sugar! If you don't have confectioner's / powdered sugar, you can use regular sugar and it put in the blender)
  • 2 tablespoons of cinnamon
  • 8 tablespoons of water
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 150g of ground almonds
  • 200g of ground hazelnuts
  • 1 tablespoon of orange peel


Ingredients for the icing
  • confectioner's sugar
  • orange juice without pulp


Instructions
  • Take all of the ingredients (except for the icing ingredients) and turn them into a dough. 
  • Roll out the dough on cling film (seriously, do it, otherwise everything is going to be sticky) and use a star shaped cookie cutter to cut out stars.

  • Put the stars on a baking sheet lined with baking paper and bake at 250°C/480°F for 5-6 minutes or until the edges start to brown. 
  • Remove from oven and allow to cool down.
  • Using confectioner's sugar and just a little bit of orange juice make a sticky icing. It shouldn't be runny! If it is, add more powdered sugar.
  • Cover the top of the stars with the icing.

  • Allow the icing to dry. 
  • Store in a tin, seperating each layer with wax paper or cling film.