Freitag, 29. Dezember 2017

Crème Brûlée


English version below

Die meisten Crème Brûlée Rezepte, die wir gefunden haben, bestanden aus Vanillepudding und dem Versuch ihn zu karamelisieren. Zum Glück hat Mr. Squirrel sich damit nicht zufrieden gegeben und dieses Crème Brûlée Rezept kreiert.





Zutaten für 4 größere oder 6 kleinere Portionen:


  • 250ml Solamilch (ich nehme die mit Calcium von dm, die schmeckt nicht so penetrant nach Soja)
  • 250ml Sojasahne (Soja Cuisine, nichts aufschlagbares, also keine Schlagfix o.ä.)
  • 125g Vanillezucker (selbst gemacht: Vanilleschote in einen Pott Zucker stellen und einfach ein paar Wochen stehen lassen. Alternativ: 1 TL Vanillezucker und den Rest mit normalem Zucker auffüllen)
  • ½ Vanilleschote
  • 25g Kichererbsenmehl
  • 3 EL Tapikokastärke
  • ½ TL Kurkuma (für die Farbe)
  • 120ml Wasser
  • 1 EL Agar Agar (pures Agar Agar, keine Agartine! Ihr bekommt das für kleines Geld im Asialaden.)
  • 2-3 EL brauner Zucker (später zum Karamelisieren)


optional für verschiedene Geschmacksnoten:

  • Orangenabrieb (Bio-Orangen) oder Orangenöl 
  • 54% brauner Rum
  • Whiskey (1½ - 2 EL)



Zubereitung

  • Sahne, Milch, Zucker, Kurkuma, Kichererbsenmehl und Tapiokastärke mit einem Handmixer gut verquirlen. 
  • Vanilleschote auskratzen und das Mark in die Mischung geben. (jetzt kann auch der Rum / Whiskey oder der Orangenabrieb (wenig!) dazu gegeben werden)
  • Wasser in einen Topf geben und das Agar Agar darüberstreuen. (Das Wasser muss hier noch kalt sein!)
  • Ofen vorheizen auf 125°C/255°F.
  • Herdplatte anstellen und das Sahnegemisch vorsichtig dazu gießen und gut umrühren. 
  • Die Mischung unter stetigem Rühren aufkochen und danach noch 2-3 Minuten bei mittlerer Hitze köcheln lassen.
  • Die fertige Masse in Crème Brûlée Förmchen gießen und in einem Wasserbad (bis zu 2/3 der Höhe der Schälchen) für 30 Minuten in den vorgeheizten Ofen stellen (125°C/255°F)
  • Aus dem Ofen nehmen, abkühlen lassen und dann in den Kühlschrank stellen.
  • Nach 1-2 Stunden ist die Creme fertig durchgekühlt. 
  • Nun noch dünn mit braunem Zucker bestreuen und den Zucker mit einem Flambier-Brenner karamelisieren.



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English version

Most of the crème brûlée recipes we found involved vanilla pudding and the attempt to caramelize it. Fortunately, Mr. Squirrel didn't put up with this and created this recipe.




Ingredients for 4 bigger or 6 smaller portions:


  • 250ml of soy milk (I used a brand, dm bio mit Calcium, that doesn't have the strong soybean taste, some soy milks have. You can use any other milk you like)
  • 250ml soy cream / soy cuisine (not the whippable kind)
  • 125g vanilla sugar (homemade: Just stick a vanilla bean in a pot of sugar and let it sit there for a couple of weeks. Otherwise you can always use 1 tsp of storebought vanilla sugar and fill up the rest with regular sugar. Or: Regular sugar + a few drops of vanilla flavor)
  • ½ vanilla bean
  • 25g chickpea flour
  • 3 tbsp tapioca starch
  • ½ tsp of turmeric (to get a nice yellow color)
  • 120ml of water
  • 1 tbsp of agar agar (pure powdered agar agar)
  • 2-3 tbsp of brown sugar (to caramelize before serving)


optional flavor add ons:

  • orange zests (from organic oranges) or orange oil
  • 54% brown rum
  • whiskey (1½ - 2 tbsp)



Instructions:

  • Blend cream, milk, sugar, turmeric, chickpea flour, and tapioca starch with a handheld mixer.
  • Scrape vanilla bean and add pulp to the rest of the mixture. This is also the point where you can add rum or whiskey or orange peel (just a little).
  • Pour the (cold) water into a pot and sprinkle in the agar agar.
  • Preheat oven to 125°C/255°F.
  • Add the cream blend while stirring continuously.
  • Bring to a boil (never stop stirring!). Once the mixture has bubbled a bit, turn down the heat and let simmer for another 2-3 minutes.
  • Pour the mixture into ramekins.
  • Get a roasting tin an place the ramekins on it. Pour in enough hot water into the roasting tin to come up about 2/3 of the sides of the ramekins. Carefully place everything in the oven (125°C/255°F) for about 30 minutes.
  • Carefully remove from oven, allow ramekins to cool down to room temperature, then place the ramekins in the fridge to fully cool down. 
  • Take the ramekins out after 1-2 hours.
  • Spread a thin layer of brown sugar on each portion and caramelize with a kitchen blow torch.